Kötetlenül a fogalmazástanításról - Magyar, Ágnes (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
Tanulmányomban a fogalmazástanítás problémakörével foglalkozom, hangsúlyt helyezve a hazai gyakorlat, valamint az eredményorientált és a folyamatközpontú szemléletmód bemutatására. Beszámolok egy, tanító szakos levelező tagozatos hallgatók (N=20) körében végzett kvalitatív vizsgálat eredményeiről is. Ennek keretében arra kértem a résztvevőket, hogy a kötetlen írás technikáját alkalmazva írják le, ami a fogalmazásról és a fogalmazás tanításáról eszükbe jut. Az így kapott rövid esszéket, gondolatfolyamokat elemzem azt figyelve, hogy milyen mértékben jelenik meg bennük a folyamat-, illetve az eredményorientált szemléletmód. Vizsgálom azt is, hogy milyen tapasztalatok, sémák aktiválódnak, melyek a visszatérő mintázatok a pedagógusjelöltek fogalmazásaiban.