Mire jó a színesrúd-készlet? – Példák a mindennapokból - Kulman, Katalin; Bagota, Mónika; Zámbó, Csilla Gyöngyvér (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
A színesrúd-készlet olyan szemléltető eszköz, amely hatékonyan támogatja az óvodás és kisiskolás korosztály matematikai gondolkodásának fejlődését. Magyarországon Varga Tamás matematikadidaktikus honosította meg a készlet használatát, kisebb módosításokkal illesztve azt a hazai pedagógiai gyakorlatba. Munkássága nyomán a színesrúd-készlet a játékos, tapasztalati tanulás, valamint a konkréttól az absztrakt felé haladó tanítási szemlélet egyik meghatározó eszköze lett. A színes rudak napjainkban is szerves részei az alsó tagozatos matematikatanításnak: megjelennek a tanítóképzésben, a tantervi ajánlásokban és a korszerű tankönyvek módszertani anyagaiban. Használatuk jól illeszkedik a differenciált és felfedeztető tanulásszervezéshez, mivel kézzelfogható tapasztalatokon keresztül segítik a matematikai fogalmak megértését. A rudak alkalmasak többek között relációk szemléltetésére, a számfogalom elmélyítésére, a törtek és az arányosság értelmezésére, valamint az alapműveletek és azok tulajdonságainak vizsgálatára. Emellett a geometriai szemlélet fejlesztésében is szerepet kaphatnak, például a konstruálások és az alakzatokkal végzett tevékenységek során. A tanulmány a színesrúd-készlet alkalmazásának lehetőségeit mutatja be az alsó tagozatos matematikatanításban gyakorlati példákon keresztül, kiemelt figyelmet fordítva a tapasztalati tanulásra és a fogalmi megértés támogatására.