Kísérlet a pedagógusképzés integrációjára Magyarországon: A pedagógiai főiskola és a tanítóképzés (1948–1953) - Gombos, Norbert (Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 2026)
A tanulmányban bemutatásra kerül a pedagógiai főiskola koncepciójának megszületése (az azt megalapozó viták tükrében), az intézmények létrejötte, a képzés tartalma (a főiskolák tantervének bemutatásán keresztül), az új intézmények – elsősorban a tanítóképzés szempontjából jellemezhető – kudarca, valamint a tanítóképzés ezt követő – az 1950-es évek első felében lezajlott – útkeresése, amely végül az önálló felsőfokú tanítóképző intézetek létrejöttéhez vezetett.