Az Anti-Tőke mint kritikai elmélet - Weiss, János (Elpis Filozófiatudományi Folyóirat, 2023)
Bence György, Kis János és Márkus György közös könyve a hetvenes évek elejére készült el, és a címe: Hogyan lehetséges a kritikai gazdaságtan? A köznyelvben az Anti-Tőke vagy az Überhaupt elnevezés terjedt el. A kritikai töltés miatt én az előbbit preferálnám, de tartalmilag az utóbbi beszédesebb: lehetséges-e egyáltalán a kritikai gazdaságtan? Ez a szocializmusnak egy olyan elmélete lenne, amely a marxizmus reneszánszának kontextusába illeszkedik. Dolgozatom azt szeretné megmutatni, hogy az elemzett könyv két fontos tézist tartalmaz: (1) a marxi elmélet nyomvonalain haladva egy ilyen elmélet nem lehetséges, (2) a szocialista gazdaság nem lehetséges, illetve működésképtelen.