Lassan a testtel, avagy a személyek konstitúciós elméletének kritikája - Katona, Ágnes (Elpis Filozófiatudományi Folyóirat, 2021)
A kortárs analitikus metafizikában viszonylag új témának számít a személyek ontológiája, amely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy nekünk, emberi lényeknek mi a metafizikai természetünk: milyen más dolgokkal tartozunk egy ontológiai kategóriába és mik a fennmaradásunk feltételei. Dolgozatomban a személyes ontológiában igen népszerűnek számító állásponttal, a személyek konstitúciós nézetével foglalkozom. Célom megmutatni, hogy népszerűsége ellenére a konstitúciós nézet igen gyenge lábakon áll, mert egyrészt ellentmondásos, másrészt nehezen hihető állítások következnek belőle. A személyek konstitúciós nézete azt állítja, hogy mi, emberek a személyek ontológiai kategóriájába tartozunk, és minket a testünk konstituál. A személyek olyan létezők, amelyek esszenciálisan rendelkeznek bizonyos mentális tulajdonságokkal, ezért időbeli fennmaradásuk mentális tulajdonságaikhoz kötött. Mivel azonban a személyeket a testük konstituálja, ezért materiális létezők, akik fizikai részecskékből állnak, és nem képesek valamilyen őket konstituáló fizikai test nélkül létezni. A tanulmányban először bemutatom a konstitúciós nézetet, majd a mellette szóló érv egy saját rekonstrukcióját adom. Ez alapján láthatóvá válik, hogy az elmélet kritikusai mely premisszák hamissága mellett tudnak érvelni, illetve hogy mely állítások együttese hozza létre az általam részletesen tárgyalt túl sok elme problémáját. Végül amellett érvelek, hogy a túl sok elme problémája nem csak, hogy kontraintuitív következményekkel jár, de rámutat egy, a konstitúciós nézeten belüli ellentmondásra is.