Közösségi cselekvéssorok nyomai Domaszék-Börcsök-tanyán, a halomsíros kultúra településén - Traces of Communal Activities in the Tumulus Culture Settlement at Domaszék-Börcsök-tanya - Sánta, Gábor (Dissertationes Archaeologicae, 2020)
Domaszék-Börcsök-tanyán, az M5-ös autópályához kapcsolódó megelőző feltáráson a halomsíros kultúra nagy kiterjedésű településrészlete került elő. A jól elkülöníthető objektumcsoportokban cölöpszerkezetes és félig földbe mélyített házak, melléképületek nyomai, valamint gödrök és árkok kerültek napvilágra. A gazdasági egységek (háztartások) olyan régészeti jelenségeket is tartalmaztak, amelyek rítusokkal hozhatóak kapcsolatba. A 173. és 202. objektumban előkerült ép edények deponálásuk módja és elhelyezkedésük alapján „építési/alapítási áldozatként” értelmezhetőek, vagyis alapítási rituálé során kerülhettek földbe. Különösen igaz ez a 202. objektum esetében, amely egy cölöpszerkezetes ház belsejében került elő. Ezek a tárgyak a település korai vagy klasszikus fázisába (Reinecke BB1 vége/ BB2) sorolhatóak. Szintén építési áldozat vagy építéshez kapcsolódó közösségi esemény (lakoma?) emléke lehet a 246. cölöplyukban talált nagy mennyiségű kerámia, amely egy nagyobb méretű fazékhoz tartozhatott.