Középavar kori összetett hátveretek. Egy középavar övtípusról. - Szenthe, Gergely (Communicationes Archaeologicae Hungariae, 2006)
Az avar kronológia alapjául szolgáló övveretek egyik csoportja, az öv hátsó részének közepére szerelt közép avar kori veret együttesek mindeddig elkerülték a kutatás figyelmét. A csoport jelentőségét keltező értéke mellett az is fokozza, hogy jól mutatja a kora és közép avar kori veretes övek fejlődése közti folyamatosságot.