Vendégszerkesztői Előszó. Egy átmenet sok arca: A menopauza biológiai és pszichoszociális dimenziói - Gaál, Zsófia Anna; Berán, Eszter; Kengyel , Judith Gabriella (Alkalmazott Pszichológia, 2026)
A vendégszerkesztői előszó a menopauzát mint komplex biopszichoszociális életszakasz-átmenetet mutatja be, áttekintve a témával kapcsolatos legfontosabb nemzetközi és hazai kutatási irányokat. Rámutat arra, hogy a menopauzával összefüggő biológiai, kognitív, pszichológiai és társadalmi folyamatok szorosan összefonódnak, miközben jelentős egyéni különbségek figyelhetők meg a változókor megélésében. Az előszó ismerteti a különszám célkitűzéseit és a tanulmányok főbb témáit, amelyek a menopauza mérését, kognitív és idegrendszeri sajátosságait, pszichológiai vonatkozásait, kulturális beágyazottságát, valamint klinikai jelentőségét járják körül.