A Sötét Tetrád párkapcsolatokra gyakorolt hatása az affektív temperamentumok tükrében - Lampé, Zsófia; Körmendi, Attila (Alkalmazott Pszichológia, 2026)
Háttér és célkitűzések: A sötét személyiségvonások (machiavellizmus, narcizmus, pszichopátia, szadizmus) a normál populációban is jelen vannak, és együtt járhatnak bizonyos maladaptív viselkedésekkel a párkapcsolatokban is. Kutatásunk célja ezen vonások és az affektív temperamentumok (depresszív, ciklotím, hipertím, ingerlékeny, szorongó) párkapcsolati összefüggéseinek feltárása, különös tekintettel a szerelmi attitűdökre, szakítási stratégiákra és a hűtlenséggel kapcsolatos vélekedésre. Módszer: 203 fős, online toborzott minta töltötte ki a Rövid Sötét Tetrád Kérdőívet, a TEMPS-A Temperamentum Kérdőívet, a Szerelmi Attitűdök Kérdőívet, a Szakítási Stratégiák Kérdőívet, a Hűtlenség Kérdőívet, valamint a demográfiai kérdéseket. A változók közötti kapcsolatokat mediációs elemzésekkel vizsgáltuk, a mediációs modellben az affektív temperamentumok prediktorokként, a Sötét Tetrád-vonások mediátorokként, a párkapcsolati változók pedig kimeneti változókként szerepeltek. Eredmények: A ciklotím temperamentum pozitív kapcsolatot mutatott a machiavellizmussal, a pszichopátiával és a szadizmussal, valamint indirekt, statisztikai értelemben vett kapcsolatot mutatott a Ludus szerelmi stílussal és a Mania szerelmi stílussal. Az ingerlékeny temperamentum pozitív szignifikáns összefüggést mutatott a narcizmussal, a pszichopátiával és a szadizmussal, továbbá a narcizmus mediáló szerepet játszott a Pragma szerelmi stílus esetében. A hipertím temperamentum pozitívan kapcsolódott a narcizmushoz. A depresszív temperamentum az elkerülés/visszavonulás szakítási stratégiával mutatott szignifikáns összefüggést. A szorongó temperamentum pozitív kapcsolatban állt az Agape szerelmi stílussal. A Sötét Tetrád vonásai közül a machiavellizmus a Ludus szerelmi stílussal és a manipulációval, a pszichopátia pedig a Mania, a Storge és az Agape szerelmi stílusokkal járt együtt. Következtetések: Eredményeink, bár a mediációs elemzések statisztikai, nem pedig oksági értelemben értelmezendők, arra utalnak, hogy az affektív temperamentumok és a sötét személyiségvonások együttesen fontos szerepet játszhatnak a párkapcsolati attitűdök és viselkedések alakulásában, különösen a kevésbé adaptív kapcsolati mintázatok megértésében.