„Nervous Blues”. A zenei teljesítményszorongás csökkentése improvizatív zeneterápián keresztül - Kemény, Viktor; Hajdú, Virág; Teleki, Szidalisz; Bandi, Szabolcs (Alkalmazott Pszichológia, 2026)
Háttér és célkitűzések: A zenei teljesítményszorongás (Music Performance Anxiety/MPA) a szociális fóbiák egyik fajtája, amely kifejezetten fellépésekre korlátozódik. Egyes esetekben olyan súlyos is lehet, hogy a zenész karrierjének végét is jelentheti. Ennek kezelésére számos módszer van, amelyek közül egy ígéretes, de kevésbé kutatott terület a zeneterápia. Ez egy nonverbális módszer, és kifejezetten alkalmas az érzelmek megjelenítésére, kifejezésére és feloldására. A kutatásunk célja egy improvizatív zeneterápián alapuló csoportos pszichológiai tanácsadás/tréning hatásvizsgálata, amit kifejezetten az MPA csökkentésére hoztunk létre. Módszer: A kutatásunkban interpretatív fenomenológiai analízis (IPA) segítségével elemeztünk félig strukturál epizodikus interjúkat, amelyeket a csoportos tanácsadás előtt és után is felvettünk a résztvevőkkel. Az interjúk a résztvevők (7 nő/1 férfi, életkor M = 21,6; SD = 1,19; mind klasszikus zenészek) zenével és a zeneterápiás csoporttal kapcsolatos élményvilágát és attitűdjét térképezte fel. Eredmények: A tréning előtti interjúk IPA-elemzésével olyan élménytémákat találtunk, amelyek a zenei fellépések körüli szorongás élményét és az énértékelés zenei teljesítménnyel való összekötöttségét, valamint a zenében való teljes elmerülés pozitív állapotát tárták fel. A tréning utáni interjúk IPA-elemzéséből kiemelkedik a tudatos kontroll és figyelem mint coping mechanizmus, de a csoport biztonságos közege és az improvizálás is, ami pozitív csoport- és egyéni élmények forrását jelentette. Mindkét elemzésből kitűnik a tekintélyszemélyek jelentős szerepe az érzelmi életre. Következtetések: Az eredményeink alapján az improvizatív zeneterápiás eszközök képesek csökkenteni az MPA-t, legalábbis a megélt élmény szintjén azáltal, hogy flow-élményt és közösségi érzést facilitál. Az eredmények alapján érdemes nemcsak intervenciós, hanem prevenciós szemlélettel is használni a zeneterápiás eszközöket.