Főszerkesztői előszó - Kocsel, Natália (Alkalmazott Pszichológia, 2026)
A Magyar Tudományos Akadémia és Könyvtára fennállásának 200. évfordulója alkalmat teremt arra, hogy a tudományterületek ne csupán saját történeti ívükre, hanem jelenkori szerepükre és jövőbeli irányaikra is reflektáljanak. A pszichológia az elmúlt évszázadban olyan sokszínű diszciplínává fejlődött, amely alaptudományi eredményei mellett az alkalmazott területeken is meghatározó szerepet tölt be. E változásban fontos szerepe volt a tudományterület akadémiai beágyazottságának, amely lehetővé tette a társtudományokkal való folyamatos párbeszédet és a tudományközi együttműködések kibontakozását. E gondolati kerethez kapcsolódik jelen számunkban Zsidó N. András írása, amely az MTA200 programsorozat részeként megrendezett 100 év pszichológia – a tudományközi hálózat csomópontjai, határai és lehetőségei című konferencián elhangzott előadásának szerkesztett, kibővített változata. A tanulmány a vizuális fenyegető ingerek feldolgozásának idői dinamikáját és figyelmi mechanizmusait tekinti át, és bemutatja, miként árnyalja a kognitív idegtudomány a félelmi válasz korai szakaszairól alkotott elképzeléseinket. Bízunk benne, hogy a cikk jól illeszkedik folyóiratunk azon törekvéséhez, hogy a pszichológiai kutatás aktuális eredményeit a gyakorlati területeken dolgozó szakemberek számára is releváns módon tegye hozzáférhetővé.