A hormonpótlás idegrendszeri hatásai. A nyugalmi EEG komplexitásbeli és spektrális eltérései menopauzában - Gaál, Zsófia Anna; Horváth, Orsolya; Protzner, B.Andrea; Csizmadia , Petra; Kővári, Lili; Várbíró , Szabolcs; Gerszi , Dóra; Greff, Dorina; Csikós , Nóra (Alkalmazott Pszichológia, 2026)
Háttér és célkitűzések: A hormonterápia neuroprotektív hatásait számos eredmény alátámasztja, ugyanakkor az ezek mögött álló idegrendszeri mechanizmusok kevéssé ismertek. Vizsgálatunk célja annak feltárása volt, miként befolyásolja a hormonterápia a nyugalmi agyi aktivitás dinamikáját és a kognitív működést posztmenopauzában lévő nők esetében. Módszer: Vizsgálatunkban 25 posztmenopauzában lévő nő vett részt, akik közül 10 fő hormonterápiában részesült (HT+, átlagéletkor: 52,40 ± 2,59 év), míg 15 fő nem kapott hormonkezelést (HT–, átlagéletkor: 52,47 ± 3,15 év). A nyugalmi EEG-jelek komplexitását többskálás entrópia (MSE), míg oszcillációs aktivitását spektrális teljesítménysűrűség (SPD) elemzéssel vizsgáltuk. A kognitív funkciókat a Wechsler Felnőtt Intelligenciateszttel (WAIS-IV) mértük fel. Eredmények: A HT+ csoport magasabb MSE-értékeket mutatott a rövid és középhosszúságú időskálákon, valamint alacsonyabb delta-, de magasabb frontális béta- és gamma-aktivitást. A HT+ csoport kognitív teljesítménye is jobb volt több alteszten is, az EEG-mutatók pedig pozitívan korreláltak az IQ-val és a frontális funkciókat igénylő tesztek pontszámaival. Következtetések: Eredményeink arra utalnak, hogy a hormonterápia elősegíti az idegrendszer adaptív, rugalmas működését, ami fokozott lokális neurális komplexitásban és nagyobb frontális aktivitásban tükröződik. Ez a hatás hozzájárulhat a menopauzával járó kognitív nehézségek enyhítéséhez és a sikeres kognitív öregedés támogatásához.