„Nekem nincs bajom a hétfő reggelekkel.” – Vállalkozói tevékenység mint hivatás? Kevert módszertanú vizsgálat a hivatás, az identitás és a pszichológiai jóllét összefüggéseiről vállalkozók körében - Jakab, Judit; Varga, Balázs András; Oláh, Attila (Alkalmazott Pszichológia, 2026)
Háttér és célkitűzések: Egyes vállalkozók számára a munka nem csupán megélhetés, hanem mélyebb értelemmel és elköteleződéssel átszőtt hivatás. Kevésbé ismert azonban, hogyan alakul ki ez az élmény, és mely pszichológiai tényezők tartják fenn hosszú távon. A kutatás pszichológiai megközelítésből vizsgálja a vállalkozói tevékenységet, az értelem, az identitás és a szubjektív élmény szerepére fókuszálva, túl a tisztán gazdasági vagy szervezeti szempontokon. Célunk annak feltárása volt, hogy a hivatásélmény milyen belső folyamatokon keresztül formálódik, valamint hogy milyen tényezők erősítik vagy gyengítik azt. Módszer: Feltáró szekvenciális kevert módszertant alkalmaztunk, amely lehetővé tette, hogy a kvalitatív és kvantitatív megközelítések egymást kiegészítve járuljanak hozzá a jelenség megértéséhez. A kvalitatív szakaszban 31, vállalkozókkal készített interjú tematikus elemzését végeztük el. A kvantitatív szakaszban 327 fős mintán statisztikai elemzésekkel vizsgáltuk az azonosított kvalitatív összefüggéseket. Eredmények: Az interjúk alapján a hivatásélmény fokozatosan kibontakozó folyamatként írható le, amelyet az önismereti fejlődés, a személyes értékekhez való igazodás és a tudatos munkaszervezés kísér. A statisztikai eredmények megerősítették, hogy az elhivatottság legerősebb előrejelzője a munkában megélt értelem (β = 0,41). A pszichológiai jóllét gyenge negatív hatást mutatott (β = −0,21), míg a kiábrándultság közepesen negatív kapcsolatban állt a hivatásélménnyel (β = −0,37). A modell a hivatásélmény varianciájának mintegy felét magyarázta (R² = 0,51). Következtetések: Az eredmények megerősítik, hogy a hivatás megélése vállalkozói kontextusban összetett, ugyanakkor tudatosan alakítható pszichológiai jelenség. A vállalkozás az autonómia és az önálló működés keretét biztosítja, míg a hivatásélményt maga a tevékenység hordozza. Az eredmények rávilágítanak az értelem és az identitás meghatározó szerepére, valamint a pszichológiai jóllét hivatásélménnyel való összetett kapcsolatára.