A Nemi Esszencializmus Kérdőív magyar nyelvű validációja - Ocsenás, Dorottya; Hőgye-Nagy, Ágnes; Kovács, Judit (Alkalmazott Pszichológia, 2026)
Háttér és célkitűzések: Ezen tanulmány célja a Skewes, Fine és Haslam (2018) által kidolgozott Nemi Esszencializmus Kérdőív (Gender Essentialism Scale, GES) magyar változatának a pszichometriai vizsgálata. Módszer: A GES-kérdőívet egy kérdőívcsomagban vettük fel egy párkapcsolatok működését vizsgáló kutatás részeként. A kérdőíves vizsgálatban 421 fő vett részt. A kérdőívet validitása szempontjából a Nemiszerep-egyenlőség Kérdőívvel (Beere et al., 1984) hasonlítottuk össze. Eredmények: Az empirikus eredmények alapján a GES magyar változata egy megbízható (α = 0,887) és valid egydimenziós mérőeszköz. Az illeszkedési mutatók szerint az eredeti egydimenziós faktorstruktúra megfelelő (χ2(265) = 648,812; p < 0,001; RMSEA = 0,057; CFI = 0,953; TLI = 0,949). A nemi esszencializmus a nemi egyenlőséggel összefüggésben jó konvergens validitást, közepes erejű korrelációt mutat, és szintén a nemi egyenlőséghez képest, van önálló pozitív magyarázóereje a párkapcsolati elégedettség vonatkozásában. Következtetések: A GES magyar változata megbízható és valid mérőeszköz, amely alkalmas a nemi esszencializmus pszichológiai jelenségének vizsgálatára.