A mozgáskorlátozott nők anyává válással kapcsolatos tapasztalatai - Pászti, Noémi; Lendvai, Lilla (Alkalmazott Pszichológia, 2026)
Háttér és célkitűzések: A domináns csoport megkérdőjelezi a fogyatékos nők anyaságra való alkalmasságát, és a várandósság során is diszkriminációnak vannak kitéve. Jelen vizsgálat célja, hogy feltárja a mozgáskorlátozott nők szüléssel kapcsolatos tapasztalatait, valamint vélekedéseiket arról, hogy hogyan viszonyul a társadalom a fogyatékossággal élő nők anyává válásához. Módszer: A kutatás során 5 veleszületett vagy szerzett mozgáskorlátozottsággal élő anyával vettünk fel félig strukturált interjúkat, melyeket interpretatív fenomenológiai analízissel (IPA) elemeztünk. Eredmények: Jelen kutatásban vizsgáltuk az anyák női nemi sztereotípiákhoz fűződő viszonyulását, melyben feltártuk a saját testtel kapcsolatos attitűd, a női nemi szereppel kapcsolatos vélekedés és a gyermekvállaláshoz való viszonyulás jellemzőit. Az eredményekben megjelent a domináns csoport fogyatékos nők gyermekvállalásához kapcsolódó attitűdjének percepciója, a mikrokörnyezet vélekedései és a várandóssághoz való saját viszonyulás. Az interjúalanyok tapasztalataiban jelentőséggel bírt az egészségügyi dolgozók szülésről való vélekedése és a szülések módja is. A gyermek megszületését követő időszak fontos szerepet játszott az anyák életében, így feltárásra került a szűk és tágabb környezet kisgyermekes létről való vélekedése és támogatása. Következtetések: A vizsgálatban részt vevő mozgáskorlátozott anyák szerint gyakran elvitatják tőlük a gyermekvállalás lehetőségét, a gyermek megszületését követően pedig megkérdőjelezik őket kompetenciájukban, de hangsúlyozzák saját anyai identitásuk megerősödését és kompetenciaélményüket.