A fokális gyógyszerrezisztens epilepsziás betegek neuropszichológiai teljesítménye és az azt befolyásoló farmakoterápiás tényezők – Pilot study - Juhász-Nagy , Márk; Tánczos, Tímea (Alkalmazott Pszichológia, 2026)
Háttér és célkitűzések: Az epilepszia egy, a mindennapjainkban minden 100. embert érintő neurológiai betegség, mely drasztikusan képes rontani a betegek életminőségét. Gyógyszerrezisztens epilepsziáról beszélhetünk, ha gyógyszeres politerápia alkalmazásával sem érhető el a beteg rohammentes állapota, ez megközelítőleg minden harmadik beteget érint. Az évtizedek óta fejlesztett antikonvulzív gyógyszerek toleranciaküszöbe folyamatosan tágul, hatásfokaik javulnak, a rohammentesség mellett megfigyelhető prezervációs másodlagos jellegű hatásmechanizmusuk főként a végrehajtó funkciók működésére, valamint a depresszió modulációjára. A keretkutatás célja magyar betegmintán általános képet kapni a felhasznált tesztek tekintetében a vizsgálati csoport állapotáról, valamint megvizsgálni az antikonvulzív gyógyszerek hatásait a kognitív és affektív mutatókra, melyekről jelen pilottanulmány előzetes eredményeket hivatott közölni. Módszer: A vizsgálatban összesen 17 epilepsziás, illetve 16 illesztett egészséges kontrollszemély vett részt. A vizsgálat során felhasználásra került a Montreál Kognitív Felmérés, a Trail Making Teszt, a betű-, szemantikus és igefluencia-feladatok, a számterjedelmi tesztek (egyenes, fordított), a Rey-Komplex Ábra (kvantitatív elemzési móddal), valamint a Kórházi Szorongás és Depresszió Skála. Eredmények: Az epilepszia betegség mellett megjelenő kognitív hatás korlátozottan, de kimutatható kis mintaszám esetén is. A Lamotrigin szignifikáns depressziómoduláló hatása nem mutatható ki. A Karbamazepin hatása az észlelt depressziószintre nem volt jelentős. A Levetiracetam kognitív képességekre gyakorolt megtartó hatása korlátozottan mutatható ki a betegcsoport esetében. Következtetések: Az antikonvulzív gyógyszerek kognícióra és affekcióra gyakorolt hatása kis mintán részlegesen kimutatható. A felhasznált tesztbattéria elemei további szűrést igényelnek, azonban hatékony segítséget nyújthatnak az epilepsziás betegek neuropszichológiai diagnosztikájában és a szakellátásában egyaránt.