Petőfi Sándor verseinek grammatikai elemzése projektmódszerrel - Libárdi, Péter (Anyanyelv-pedagógia, 2024)
A tanulmány a projektmódszert mint kooperatív tanulási lehetőséget mutatja be Petőfi Sándor tetszőlegesen válogatott verseinek grammatikai szempontú elemzésével. A leírt munkafolyamat eltér az osztályszervezésű hagyományos modelltől, lefolyása érdeklődés szerint szerveződő csoportok tagjainak önálló és interaktív együttes munkálkodására épül. Lezárása önreflexív jellegű, mindig produktummal végződik, amely további elemzési szempontok bevonásával folyamatosan alakítható, újabb ismeretek irányába bővíthető. Az eljárás módosult tanári szemléletet kíván, a tanár a diákokkal egyenértékű partnerként vesz részt a tevékenységben, a tanulók ötleteit szem előtt tartva iránymutatásaival ösztönzi a résztvevőket a kutatási cél megvalósításának érdekében. A bemutatott módszer kiegészítő szempontot tesz hozzá az irodalomtanítás széles körű elemzési és értelmezési aspektusaihoz.