Illusztrációval és illusztráció nélkül közvetített mese befogadásának validitásvizsgálata óvodások körében - Pintér, Henriett; Szentgyörgyi, Nóra; Gál, Franciska (Anyanyelv-pedagógia, 2024)
A tanulmányban bemutatott kutatás azt a kérdést vizsgálja, hogy kimutatható-e különbség az óvodások szövegértésében, ha illusztrációval vagy illusztráció nélkül közvetítenek számukra meséket. A mese megértését segítő eszközök bemutatása az elméleti megalapozást szolgálja. A vizsgálatban a gyermekek két csoportban hallgatták a mesét: az egyik csoport illusztrációval, a másik illusztráció nélkül. A szövegértés ellenőrzése a GMP 12 hallás utáni szövegértési teszttel történt. Az eredmények azt mutatják, hogy a gyermekek mindkét csoportban képesek voltak fenntartani a figyelmüket a mese hallgatása közben. A mese két különböző közvetítése között azonban a szövegértés teljesítményében szignifikáns különbség mutatkozott: jobban teljesítettek az illusztrációval kísért mesélésben részt vevő gyermekek, mint azok, akiknek a mesét pusztán a hangzó beszéddel közvetítették. A kis mintán elvégzett eredmény ugyan nem általánosítható következtetéseket enged, de megerősíti azokat a nemzetközi kutatásokat, amelyek az illusztráció szövegértést segítő szerepét támasztják alá.