A felsőoktatás és a tudomány nemzetköziesedésének hatása a magyar anyanyelvű oktatásra és terminológiára - Fóris, Ágota (Anyanyelv-pedagógia, 2024)
A tanulmány célja annak a vizsgálata, hogy a nemzetköziesedés folyamatai milyen hatást gyakorolnak a magyar nyelv státusára és a magyar nyelvhasználatra a felsőoktatásban és a tudományban. A vizsgálat módszere kvalitatív, tartalomelemzés: a releváns szakirodalom és dokumentáció átvizsgálását tartalmazza. Megállapítható, hogy a tudományos publikációk és a magyarországi felsőoktatás nemzetköziesedése felgyorsult, és egyre több intézmény tér át az angol közvetítő nyelvű oktatásra és az angol nyelvű publikálásra. Az Akadémia nemzetstratégiai jelentőségű témának tartja a magyar nyelv és a magyar szaknyelv ügyét, de az angol nyelvű tudományosságot is, és a tudományos kétnyelvűség mellett foglal állást. A magyar tudományos nyelv támogatásának az alapja a diszciplináris terminológia kialakítása és elérhetőségének a biztosítása, de sem az Akadémiának, sem az egyetemeknek nincs explicit terminológiastratégiája, bár az Akadémia tervezi egy ilyen dokumentum létrehozását.