Az érvelés és a stílus humora Gárdonyi regényeiben I. - Adamikné Jászó, Anna (Anyanyelv-pedagógia, 2018)
A tanulmány Gárdonyi műveit retorikai szempontból elemzi, továbbá rámutat stílusának, valamint humorának az egyediségére. A retorikai érvelés kimutatható Gárdonyi írásaiban: számos lehetőségre találunk példát az elemzett művekben, Gárdonyi hősei követik az emberek észjárását. Kiemelkedik a példa és az enthüméma, valamint a toposzlogika alkalmazása, mindez őrzi az elsődleges szóbeliséget is; a felsorolásban és a halmozásban pedig feltárul a környező világ. A szereplők jellemfejlődése összhangban van a regények lineáris szerkezetével, ugyanakkor észrevehető a búvópatak-technika alkalmazása is. A tanulmány a retorikai elemzés szempontjai szerint mutat be példákat, többnyire Gárdonyi jóságos humorára. Az idézett részeket fel lehet használni a retorikai érvelés és a stílus vagy a szóalkotásmódok tanításakor.