Esszé a középiskolában. A filozófiai esszé - Kerner, Anna (Anyanyelv-pedagógia, 2009)
Talán legemberibb tulajdonságunk, hogy reflektálunk a világra. Az esszé mint műfaj erre a megnyilatkozásra kínál alkalmas formát minden gondolkodó ember számára. Ezzel a lehetőséggel tehát kötelességünk megismertetni középiskolai diákjainkat. Az esszé – a szó eredeti jelentését figyelembe véve – valamely tárgy kapcsán próbálkozás az önkifejezésre; élményeink, érzéseink, gondolataink megfogalmazására. Amikor a filozófiai esszéírás rejtelmeibe vezetjük be a diákokat, akkor valójában megtanítjuk őket tudományos és egyéb ismereteik, valamint véleményük együttes közlésére. Ennek a folyamatnak a fortélyaival, lehetőségeivel, tapasztalataival és módszereivel foglalkozik a cikk első része gyakorlati példákat is bemutatva. A második rész a középiskolai filozófiatanítás mai helyzetéről tájékoztat: a tárgy céljairól, a tantárgyi integrációban betöltendő szerepéről és az anyanyelvi kultúra fejlesztésében rejlő lehetőségeiről.