A tanári beszéd és személyiség - Németh, Mátyás (Anyanyelv-pedagógia, 2013)
Az anyanyelvtanár megfelelő nyelvi viselkedése alapvető fontosságú. A tanári beszéd eredményessége azonban nem csak a kommunikációs tényezőktől függ. A tanulmány célja ezen tényezők személyiségpszichológiai hátterének a vizsgálata. Összefügg-e a tanár beszéde a személyiségével? A kutatás hipotézise szerint a tanári beszéd jellemzői hatással vannak a diákok oktatójukról kialakított véleményére. A kísérlet tanárjelöltek hangfelvételeit vizsgálta meg produkciós és percepciós szempontból. A beszédek jellemzői és a diákok ítéletei közötti kapcsolatokat statisztikai vizsgálat elemzi. Az eredményekben összefüggés mutatkozott egyes beszédjellemzők és a személyiségről alkotott ítéletek között. A kutatás tanulságai lehetőséget adnak arra, hogy az anyanyelvtanár jobban megismerje kommunikációjának lehetséges hatásait.