Az alakzatok tanítása a fenntartható fejlődés szempontjából - Schauer, Luca (Anyanyelv-pedagógia, 2025)
A fenntartható fejlődés témája Európa-szerte egyre népszerűbb kutatási és oktatási téma. A kérdéskört az anyanyelvi órákba is célszerű integrálni a téma aktualitása és a környezettudatos nevelés miatt. A tanulók érdeklődési körébe tartozó tematikák feldolgozása nemcsak a motivációt növeli, hanem segít a tanórán megszerzett tudás elmélyítésében, a jobb tanulási eredmény elérésében is. A fenntartható fejlődés anyanyelvi órába ágyazása tantárgyközi megközelítést igényel, ezt elősegítik a témához kapcsolódó hétköznapi szövegek. A tanulmány külön fejezetben foglalkozik a tudatos IKT-használat és a fenntartható fejlődés elveinek az összefüggéseivel, az IKT-eszközök használatának a környezettudatos lehetőségeivel. Ismerteti egy alakzatok (felsorlás, fokozás, halmozás) tananyagát feldolgozó, RJR-modellre épülő anyanyelvi óra tervezésének a pedagógiai elveit, céljait, felépítését, módszereit, munkaformáit, eszközeit, feladatait és szemléltető szövegeit. A fenntartható fejlődés témájához választott szövegek alátámasztják, hogy az alakzatok előfordulása nem szűkíthető le a szépirodalmi kontextusra. Az elemzés a jelenlegi anyanyelvi tankönyvek példáin túl új javaslatokat kínál. Emellett bemutat a fenntarthatósági pedagógiát támogató digitális eszközöket és IKT-alkalmazásokat, valamint hozzájuk kapcsolódó feladatokat. Az alkalmazott módszertani stratégiák és eljárások nemcsak a tanulók anyanyelvi kompetenciáit, környezettudatosságát fejlesztik, hanem az élményközpontú tanítást-tanulást is szolgálják.