Storytelling a középiskolai anyanyelvi órán - Erdei, Nikolett (Anyanyelv-pedagógia, 2025)
A történetekkel közvetített tudásátadás egyidős az emberiséggel. A jelen tanulmány célja, hogy a szóbeliség több aspektusát – kommunikációs kompetencia, narratív készség, szóbeli értékelés –, vizsgálva eljusson a történetmesélés, a storytelling módszerének a pedagógiai gyakorlatáig. Ennek a módszernek ugyanis, amellett, hogy életközeli a tanulók számára, számos kedvező hatása lehet a tanulási-tanítási folyamatra. Az elméleti bevezető értelmezi a kompetenciaalapú fejlesztés és a kommunikációs kompetencia fogalmát a Nemzeti alaptantervek alapján. Foglalkozik a szóbeli kommunikáció értékelésének és mérésének a lehetőségeivel, továbbá a storytelling fogalmával, oktatásban betöltött szerepével és alkalmazásával. Ezt követően a tanulmány egy kérdőíves kutatás eredményeit mutatja be. A középiskolai korosztállyal foglalkozó magyartanárok kommunikációval kapcsolatos tudását és tapasztalatait írja le egy online kérdőív kérdéseire adott válaszok alapján. A kutatás vizsgálta a pedagógusok ismereteit a Nemzeti alaptantantervnek a szóbeli kommunikáció fejlesztésére vonatkozó tartalmaival kapcsolatban, a pedagógusok véleményét a tanulók szóbeli kommunikációjának a fejlettségi szintjéről, valamint a pedagógusok szakmai felelősségvállalását, tudatosságát a tanulók fejlesztésével kapcsolatban. A tanulmány egy rövid módszertani feladatgyűjteményt is kínál a storytelling módszerére nyitott pedagógusoknak. A dolgozat összegzésében olyan következtetések fogalmazódnak meg, amelyek hozzájárulhatnak a storytelling jövőbeni alkalmazásához és kutatásához.