Az érvforrások tanítása kooperatív módszerekkel - Major, Hajnalka (Anyanyelv-pedagógia, 2015)
A tanulmány célja az érvforrások szerepének a bemutatása a tudományos gondolkodás fejlesztésében. Ezek egyrészt szövegértési stratégiaként segíthetik a tudatos és önálló szövegelemzést; másrészt gondolkodási stratégiát és nyelvi mintát nyújtanak a szövegalkotáshoz. Az első szerepre példa az elemzett szöveg (Kosztolányi Dezső: Édes Anna) egy részletében a külső és speciális érvforrások kimutatása. A szövegalkotási gyakorlatok segítségével a reproduktív feladatoktól az érvgyűjtésen át jutnak el a tanulók az összefüggő érvelő szöveg (például chreia) megírásáig. Mindezek előtt frontális munkában az érv Toulmin-modell szerinti részeit ismerik meg és alkalmazzák reklámelemzésre a tanulók. A tanulmány feladatmintákat javasol a klasszikus retorika egyik legfontosabb alapjának az átadásához a szociális kompetenciát is fejlesztő kooperatív módszerek közül a következők felhasználásával: Line up!; Kettős körök; Think-pair- share!; Egy marad, a többi megy; Brainwriting; Tanulási tempó duett.