A képek szerepe a nyelvi és a beszédképességre irányuló vizsgálatokban - Bertalan, Regina Frida (Anyanyelv-pedagógia, 2025)
A tanulmány a nyelv- és a beszédállapotok feltérképezését célzó logopédiai diagnosztikai és kutatási eszközöket vizsgálja, és a képanyagokkal kapcsolatos ismereteket, tapasztalatokat foglalja össze. Áttekintést ad a nyelvi tartalom releváns vizuális ábrázolásának a feltételeiről, és példákon keresztül rámutat a képi megjelenítésben rejlő lehetséges hibaforrásokra is. A tanulmány két oldalról támogatja a gyógypedagógiában vagy a többségi pedagógiában dolgozó szakemberek munkáját. Egyrészt segítő szempontokat nyújt a képanyagot tartalmazó eszközökkel végzett vizsgálatok eredményeinek a kvalitatív elemzéséhez és a teljesítmények értékeléséhez. Másrészt olyan javaslatokat fogalmaz meg a különböző nyelvi és beszédterületekre irányuló specifikus diagnosztikai, terápiás és kutatási célú képanyagok összeállításához, amelyek mind a kutatók, mind a gyakorlati szakemberek számára hasznosak lehetnek.