A digitalizált nyelvjárási atlasz mint oktatási segédlet - Pál, Helén (Anyanyelv-pedagógia, 2025)
A magyar nyelvjárások atlaszát a nyelvtudomány képviselői évek óta ismerik és használják a kutatásaikhoz, az alap- és középfokú anyanyelvi nevelésben az atlasz papíralapú kiadványa például a dobozok súlya és az atlaszlapok nagy mérete miatt azonban nehezen alkalmazható. Nemrégiben a papíron megjelentetett atlasz digitalizált formája is szabadon hozzáférhetővé vált, tehát előfizetés nélkül bárki tanulmányozhatja az MTA Könyvtár és Információs Központ digitalizált könyveket tartalmazó gyűjteményében. Mivel az atlasz nyelvjárási adatai több szempontú vizsgálatra is lehetőséget adnak, ezért a kiadvány adatait hasznosítani lehet például a nyelvjárási ismeretek tanításában is. A digitalizált atlasz tanórai felhasználását az is motiválhatja, hogy a 2020-as Nemzeti alaptanterv céljai közé tartozik a tanulók digitális kompetenciájának a fejlesztése és a digitális információforrások megismertetése. Az atlaszhoz gyűjtött nyelvjárási adatok számítógépes feldolgozásában több eredmény született az évek során, ez a tanulmány azonban arra mutat példát, hogy az atlasz eredeti kiadványa digitalizált formában alkalmazható lehet a tanórákon is.