A szövegértés és a szövegalkotás fejlesztése az irodalomórákon - Bernáth, Magdolna (Anyanyelv-pedagógia, 2016)
A tanulmány a szövegértés-szövegalkotás fejlesztésének gyakorlati megvalósítását mutatja be Wass Albert Tavak könyve és Erdők könyve című mesegyűjteménye alapján az általános iskola 5. osztályos tanulói számára. A szövegértés-szövegalkotás fejlesztését konkrét példák szemléltetik a könyv szemelvényeihez kapcsolódva. A feladatok előkészítését a tanórákon képi-zenei ráhangolódás előzi meg a klasszikus alkotásokból ugyanúgy, mint a modern művészetből vett példákkal. A kooperatív munkaformában feldolgozott Tavak könyve és Erdők könyve lehetőséget teremt a különféle kompetenciák fejlesztésére. A szóbeli és írásbeli feladatok elősegítik az élményközpontú szövegértés és szövegszerkesztés fejlesztését. A játékosság elvével összhangban a drámajátékok folyamatos alkalmazása segíti a process reading megvalósulását.