A hallott szöveg értését fejlesztő mozgásos gyakorlatok az anyanyelvi órán - Gerák, Zsófia (Anyanyelv-pedagógia, 2024)
A jelen tanulmány témája olyan középiskolások számára készített mozgásos gyakorlatok, amelyek a hallott szövegek értését fejlesztik. Az elméleti bevezető bemutatja az auditív ingerként feldolgozott szövegek értésének a folyamatát és a mozgásos feladatok csoportosítását. A gyakorlatok a beszédmegértés hierarchikus felépítésű modelljének a szintjeibe sorolhatók: beszédészlelést, beszédmegértést és értelmezést fejlesztő feladatok szerepelnek a tanulmányban. A szinteken belül különböző típusú mozgásos gyakorlatok olvashatók: családkereső, mozdulatkódos és élőképtípusú mozgásos feladatok. A feladatok könnyen beilleszthetők az anyanyelvi órákba, ugyanis anyanyelvi témaköröket dolgoznak fel. A bemutatott gyakorlatok a tanóra bármelyik szakaszában alkalmazhatók; így a ráhangoló, a jelentésteremtő és a reflexiós szakaszban is. A gyűjteményben szereplő feladatok könnyen módosíthatók, így különböző anyanyelvi témakörök feldolgozásakor is használhatók.