A nyelvhasználat fejlesztése komplex anyanyelv-pedagógiai módszerekkel a melléknevek gyakorlása közben - G. Gődény, Andrea; Koósné Sinkó, Judit (Anyanyelv-pedagógia, 2008)
A jelenkori közoktatás egyik kulcskérdése a nyelvi kompetencia olyan fejlesztése, amely alkalmassá teheti az iskolai képzésből kikerülőket a hatékony kommunikációra. Az anyanyelven való kompetens kommunikáció képessége elengedhetetlen feltétele a személy sikeres világba ágyazódásának, életbeli boldogulásának mind a magán-, mind a nyilvános és a közéleti színtereken. Ez az elsődleges preferencia új feladatok elé állítja a közoktatás egészét, különösen az anyanyelvi kommunikáció fejlesztéséért leginkább felelős „magyartanítást” és a kereszttantervi preferenciák érvényesítésért felelős valamennyi szakembert. Jelen írás megpróbál egy készségfejlesztő folyamatból egy olyan tanítási egységet (negyvenöt perces tanóra) kiragadni, amely figyelemmel van a jelenkori nyelvi fejlesztés prioritásaira (integráció, funkcionalitás, kompetenciafejlesztés), úgy, ahogy abban a klasszikus grammatika is megjelenhet, a maga komplex vonatkozási rendszerében, a reflektív tanulás módszereivel és a kooperatív technikák alkalmazásával.