Fantáziafogalmazások jellemzői 4. osztályban - Csákberényiné Tóth, Klára (Anyanyelv-pedagógia, 2011)
A kutatások tanúsága szerint jelentős különbség figyelhető meg a gyakorlott és a gyakorlatlan fogalmazásírók szövegalkotási folyamatában és az elkészült szövegeik jellemzőiben egyaránt. A tanulmány első két fejezete a külföldi és a hazai fogalmazáskutatások eredményeit összegzi. Bemutatja a szociális környezetnek, a motivációnak, a munkamemóriának, a hosszú távú memóriának és a kognitív folyamatoknak a gyakorlott és a gyakorlatlan (9–10–11 éves) írók szövegalkotásában betöltött szerepét. A harmadik fejezet öt település – egy nagyváros, két kisváros és két falu – 4. osztályos tanulóinak fantáziafogalmazásait vizsgálja az alkalmazott szövegalkotási stratégia, a tématartás, a témafejlődés, valamint a makroszerkezeti egységek összefüggéseinek a szempontjából. Ezek ismeretében biztosabb képet kaphatunk az adott korosztály szövegalkotási jellemzőiről.