A kommunikációs kompetencia a 2012-es NAT vitaanyagában - Szőke-Milinte, Enikő (Anyanyelv-pedagógia, 2012)
Az elmúlt évek kompetenciamérései azt jelezték, hogy bár pozitív változás következett be a tanulók szövegértésében, hiszen elértük az OECD-országok átlagát, még mindig van mit javítani a diákok anyanyelvi kompetenciáján, így a 2012-es NAT-tervezet különös figyelmet fordít a kulcskompetenciák fejlesztésére, köztük az anyanyelvi kompetenciáéra. A tanulmány arra vállalkozik, hogy bemutassa a személyiség kompetenciamodelljét, majd részletesen vizsgálja a kommunikációs kompetencia szerveződését, és végül, a 2012-es NAT vitaanyagában megvizsgálja a kulcskompetenciák egyikének, az anyanyelvi kommunikációs kompetenciának a helyét és szerepét. A tanulmány bemutatja, hogy a NAT vitaanyagában az egyes műveltségterületek miként szolgálják a kommunikációs kompetencia képességbeli összetevőjének a fejlesztését.