A kompetenciamérések gendervizsgálati megközelítésben - Sáfrányné Molnár , Ilona Mónika (Anyanyelv-pedagógia, 2014)
2002-től az Oktatási Hivatal minden évben megszervezi és lebonyolítja az országos kompetenciamérést szövegértés-szövegalkotásból és matematikai eszköztudásból. A tanulmány a 2010-ben és 2011-ben végzett 10. évfolyamos országos kompetenciamérések fővárosi fenntartású oktatási intézményekre vonatkozó szövegértés-szövegalkotás eredményeit elemzi a nemek szerinti megoszlás szempontjából. Az elemzés kitér a szövegtípusok és a gondolkodási műveletek szerinti eltérések jellemzőire, a képzési forma (iskolatípus) és a képességszintek szerinti különbségekre. A két év mérései alapján egyértelműen körvonalazódik, hogy szignifikáns különbség van a fiúk és a lányok teljesítménye között. A legjellemzőbb teljesítménykülönbség az értelmezést és a szövegalkotást igénylő feladatok területén jelentkezik. Néhány kivételtől eltekintve az összes kérdést közel azonos szinten vagy magas százalékpont-különbséggel a lányok válaszolták meg jobban a kompetenciamérések során.