Játék, nyelv, kapcsolat – kutyával asszisztált foglalkozások az óvodai anyanyelvi nevelésben - Major, Tünde Kármen; Schneringer, Dorka Anna (Anyanyelv-pedagógia, 2026)
A tanulmány a kutyával asszisztált foglalkozások alkalmazásának lehetőségét mutatja be az óvodai anyanyelvi nevelés gyakorlatában. Rávilágít arra, hogy a kutya bevonása fokozza a gyermekek nyelvi-kommunikációs fejlesztésben való részvételi aktivitását. A kutyával való interakciók ugyanis biztonságos, érzelmileg támogató tanulási környezetet teremtenek, amelyben a gyermekek bátrabban gyakorolják a verbális kezdeményezést, az önkifejezést és a társas együttműködést. Az írás összegzően ismerteti az állatasszisztált foglalkozások formáit és a kutya mint megfelelő fejlesztőtárs kiválasztásának az indokait. A kommunikációelméleti megközelítések alapján rámutat arra, hogy a kutya azonnali, ítélkezésmentes visszacsatolása elősegíti a jelentésalkotási folyamatok természetes kibontakozását, ezáltal a beszédészlelés, a beszédmegértés és a beszédprodukció együttes alakítását. Hangsúlyozza a játék- és az élményalapú tanulás módszertani lehetőségeinek a fontosságát a nyelvi szocializációban. Kifejti, milyen módon kapcsolódhat a tudatos tervezés által a kutya aktív vagy passzív szerepkörben a verbális és a nonverbális kommunikáció fejlesztési folyamatához. Olyan, a gyakorlatban kibontakoztatható anyanyelvi fejlesztőjátékokat ismertet, amelyek a kutyával való kapcsolódási helyzetekre építve támogatják a fonémahallás, a ritmusérzék, a szókincs, a mondatalkotás és a nonverbális jelhasználat formálását. A tanulmány hangsúlyozza, hogy az állatasszisztált foglalkozások nem pusztán motivációs tényezőként jelennek meg, hanem a differenciált fejlesztés és az inkluzív nevelés hatékony eszközei is. Az utolsó egységben pedig egy komplex óvodai foglalkozástervezetet közöl, amely a késő őszi időjárás és az öltözködés témaköréhez kapcsolódva mutatja be a kutyával asszisztált anyanyelvi fejlesztés gyakorlati megvalósításának a lehetőségét, kiemelt célként a szókincsbővítést megjelölve.