Szövegolvasási stratégiák az életkor függvényében: egy szemmozgáskövetéses vizsgálat tanulságai - Gerák, Zsófia (Anyanyelv-pedagógia, 2025)
A szövegértés a tanulási folyamatban kiemelkedően fontos képesség. A diákok szövegértési képességének a javítására számos célzottan fejlesztő szövegértési feladatsor létezik, arról azonban, hogy a különböző évfolyamon tanuló diákok hogyan olvasnak, még kevés ismeretünk van. A jelen tanulmány egy szemmozgáskövetéses vizsgálat eredményeit mutatja be. A kutatás célja az, hogy feltérképezze, hogyan olvasnak lineáris szövegeket, milyen olvasási stratégiákat alkalmaznak a köznevelésben tanuló diákok. A mérés az 5., a 6., a 7. és a 9. évfolyamon 27 tanuló bevonásával és Tobii szemmozgáskövető eszköz segítségével valósult meg. A kutatás eredményei alapján a kevésbé gyakorlottan olvasó tanulók a három vizsgált gondolati műveletet igénylő kérdésekre azonos stratégiával keresték a választ a szövegben. Az eredmények rámutattak arra is, hogy az olvasási stratégiákat érdemes az iskolai nevelés minden szakaszában, már az alsóbb évfolyamokon is tanítani.