A névmások funkcionális megközelítése a 6. évfolyamon az anyanyelvtanításban - Hantos, Flóra (Anyanyelv-pedagógia, 2025)
A tanulmány a névmások funkcionális megközelítésű tanításával foglalkozik. Figyelembe véve a hatályos Nemzeti alaptanterv és a Kerettanterv előírásait a tanulmány célja egy olyan tematikus terv és a hozzá kapcsolódó részletes leírás bemutatása, amely segítségül szolgálhat a gyakorló pedagógusoknak. A tematikus terv felépítése megegyezik a Nemzeti alaptantervben és a Kerettantervben törzsanyagként feltüntetett tananyagrészek sorrendjének a logikájával, azaz a névmásokat a hagyományos osztályozás szerint veszi végig (személyes, birtokos, kölcsönös, visszaható, mutató, kérdő, vonatkozó, határozatlan, általános névmás). A csoportosítás mellett a névmásoknak a szövegépítésben és a mindennapi nyelvhasználatban betöltött szerepére kerül a fő hangsúly. Ehhez a tanulmány különböző feladatokat sorakoztat fel, amelyek modern, kommunikáció-központú, játékos tanuláson, okoseszközök használatán és esetenként a közösségi média bevonásán alapulnak.