Múlt és jelen kihívásai a látássérült személyek tájékozódás- és közlekedéstanításának nemzetközi színterein

  • Judit Gombás ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Módszertani és Rehabilitációs Intézet
  • Beáta Prónay ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézet
##semicolon## látássérülés, tájékozódás és közlekedés, történeti áttekintés

Absztrakt

Háttér és célok: A tájékozódás és közlekedés a látássérült személyek habilitációjának és rehabilitációjának kulcsfontosságú területe; tudományterületként alig egy évszázados múltra tekint vissza. Írásunk célja áttekinteni nemzetközi történetének legfontosabb mérföldköveit, definiálásának változásait, valamint a jelen legfontosabb szakmai kihívásait.

Módszer: A szakma nemzetközi történetét az Amerikai Egyesült Államokban a látássérült személyekért tevékenykedő jelentős szervezetek (pl. American Federation of the Blind) online elérhető történeti összefoglalóit követve mutatjuk be. A definiálás problematikáját, valamint a jelen szakmai kihívásait taglaló írásokat pedig első sorban a Journal of Visual Impairment & Blindness, valamint a British Journal of Visual Impairment 2010 után, a tájékozódás és közlekedés témájában publikált tudományos cikkei nyomán összegezzük.

Eredmények: A szakirodalom alátámasztja, hogy a tájékozódás és közlekedés dinamikusan fejlődő tudományterület. Ugyanakkor a tájékozódás- és közlekedéstrénerek nem tudnak egyértelműen lépést tartani a technikai fejlődéssel és a kliensek igényeinek és szükségleteinek folyamatos változásaival.

Következtetések: a tájékozódás és közlekedés interdiszciplináris tudományterület, melynek magasszintű műveléséhez elengedhetetlen a teammunka, valamint a szakemberek minőségi képzésének biztosítása.

Megjelent
2022-03-15
Hogyan kell idézni
Gombás, J., & Prónay, B. (2022). Múlt és jelen kihívásai a látássérült személyek tájékozódás- és közlekedéstanításának nemzetközi színterein. Gyógypedagógiai Szemle, 50(1.), 25-34. https://doi.org/10.52092/gyosze.2022.1.2
Rovat
A gyógypedagógia története