Közlemények

Műsor a digitális bölcsészetről: PosztmodeM különkiadás

2021-04-20
A PosztmodeM műsorában ezúttal digitális bölcsészeti témák kerültek a fókuszba. Képes Gábor Papp Tibor versgenerátoráról és képverseiről, Maróthy Szilvia felelős szerkesztő a Digitális Bölcsészet folyóiratról és az Akadémiai Kiadónál megjelent kötetéről (Digitális bölcsészet: A szövegtől az adatig), Palkó Gábor és Molnár Gábor Tamás a digitális oktatás módszertanáról és az ELTE Verskorpuszról, Horváth Andor az RPHA-ról (Répertoire de la poésie hongroise ancienne) beszélgetett Szilágyi Árpád műsorvezetővel.   https://www.youtube.com/watch?v=9cWYffzKvEk Tobb információ a Műsor a digitális bölcsészetről: PosztmodeM különkiadás

A digitális bölcsészet egyesek szerint paradigmaváltást jelent a bölcsészettudományok területén. Mások szerint a számítógép pusztán új eszközöket biztosít a bölcsészettudományi kutatások számára. Számunkra a Digitális Bölcsészet mindezen kutatók közös fóruma.

A folyóiratot azzal a céllal hoztuk létre, hogy lehetőséget teremtsen a magyarországi számítógépes bölcsészeti kutatások eredményeinek közzétételére. Feladatunknak tekintjük a digitális bölcsészeti adatforrások, szolgáltatások és a vonatkozó szakirodalom kritikai ismertetését, valamint a szakterülettel kapcsolatos tudományos hírek közlését.

Célunk, hogy elősegítsük a különféle intézmények, műhelyek és kutatók közti tudományos párbeszédet.

Az évente megjelenő tudományos folyóirat nyitott: nyílt hozzáférésű és tartalmai – a CC-BY-NC-SA licencnek megfelelően – szabadon felhasználhatók. Nyitott a különféle tudomány- és szakterületek felé, és egyaránt befogadó a hazai és külföldi műhelyek tevékenysége iránt.

 

ISSN 2630-9696 // DOI 10.31400/dh-hun