Gondolatok a digitális bölcsészet, a könyvtártudomány és a könyvtárak kapcsolatrendszeréről

  • Tibor Koltay Eszterházy Károly Egyetem
##semicolon## könyvtár- és információtudomány, könyvtártudomány, egyetemi és szakkönyvtárak, könyvtári szolgáltatások, együttműködés

Absztrakt

A digitális bölcsészet területén dolgozó kutatók munkáját nem csak azért segíthetik a könyvtárak és a könyvtárosok, mert feladataik felmérésében és céljaik megvalósításában segítségükre van a szakértelmüket és tevékenységüket megalapozó könyvtár- és információtudomány (könyvtártudomány). Ez a két tudományterület a különbségek ellenére is számos hasonlóságot mutat egymással, mivel a könyvtártudomány célja, hogy elméleti szinten megismerje és megértse az információ világát és annak emberi tényezőit. Az utóbbi ugyanis valójában a digitális bölcsészeti kutatás tárgya is. Ennek a kérdéskörnek a tárgyalása mellett a cikk képet ad arról is, hogy – a nemzetközi szakirodalom tükrében – a világ (főként az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia) egyetemei és szakkönyvtárai milyen szolgáltatásokat nyújtanak a digitális bölcsészeti kutatásokhoz.

Megjelent
2019-09-09
Hogyan kell idézni
Koltay, Tibor. 2019. „Gondolatok a Digitális Bölcsészet, a Könyvtártudomány és a Könyvtárak Kapcsolatrendszerérő”l. Digitális Bölcsészet 2 (szeptember), T:3-T:13. https://doi.org/10.31400/dh-hun.2019.2.282.
Rovat
Tanulmányok